Πάπας Φραγκίσκος: Η σφαγή των Αρμενίων η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος, χαρακτήρισε ως την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα τη σφαγή των Αρμενίων, γεγονός που αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αρμένικη κοινότητα, από την εποχή που επιτελούσε έργο στην Αργεντινή, υπεραμύνθηκε της θέσης του, ισχυριζόμενος ότι είναι καθήκον του να υπερασπίζεται αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ιερείς και επισκόπους οι οποίοι δολοφονήθηκαν αδικαιολόγητα.

«Το να συγκαλύπτεις ή να αρνείσαι το κακό, είναι σα να επιτρέπεις σε μία πληγή να συνεχίσει να αιμορραγεί χωρίς να τη δένεις, είπε κατά την έναρξη τελετής για τα εκατό χρόνια από τη σφαγή των Αρμενίων στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ιστορικοί εκτιμούν ότι έως και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που θεωρείται ευρέως από μελετητές, ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Η Τουρκία όμως αρνείται ότι οι θάνατοι των Αρμενίων προέρχονται από γενοκτονία, ισχυριζόμενη ότι ο αριθμός των θυμάτων έχει διογκωθεί, και ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν θύματα του εμφυλίου πολέμου και αναταραχής.
Πηγή: skai.gr