Απαγορεύτηκαν τα Σοβιετικά και τα Ναζιστικά σύμβολα στην Ουκρανία

Νόμο που απαγορεύει τη δημόσια έκθεση όλων των Σοβιετικών και Ναζιστικών συμβόλων υπερψήφισε – με 254 ψήφους υπέρ και 0 ψήφους κατά – η Βουλή της Ουκρανίας.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η δημόσια χρήση σημαιών, συμβόλων, εθνικών ύμνων ή τοπωνυμίων (όπως ονόματα δρόμων και πόλεων) που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση ή τη Ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

«Σύμβολα, περιλαμβανομένων των πεντάκτινων αστεριών και των σφυροδρέπανων, θα εξαφανιστούν από τους δρόμους των ουκρανικών πόλεων», δήλωσε ένας από τους επιφανέστερους βουλευτές του κόμματος του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

«Το ίδιο ισχύει για την σβάστικα. Τα σύμβολά αυτών που βασάνισαν την Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνται πια, και οι παραβάτες θα βρεθούν υπόλογοι», συμπλήρωσε.

Η ψήφος του ουκρανικού κοινοβουλίου φαντάζει ως μια ακόμα ένδειξη της στροφής μακριά από τη Μόσχα, τη στιγμή που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια ιδεολογικά ουδέτερη αφήγηση του σοβιετικού παρελθόντος ως υλικό για την ανάταση της ρωσικής εθνικής περηφάνιας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος Ποροσένκο επισκέφτηκε έναν από τους ομαδικούς τάφους όπου είχαν ταφεί θύματα της σοβιετικής καταπίεσης, στα περίχωρα του Κιέβου.

Η Ουκρανία ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ΕΣΣΔ, και υπέστη τρομακτικές απώλειες κατά το λιμό της δεκαετίας του 1930, όταν η Μόσχα έκανε μαζικές εξαγωγές τροφίμων για να εισάγει βιομηχανικό εξοπλισμό και άλλες πρώτες ύλες.
Πηγή: skai.gr