Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάληψη και του Άντεν οι Χούθι

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Άντεν, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Υεμένη, βρίσκονται οι δυνάμεις των σιιτών Χούθι, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η Σαουδική Αραβία.

Οι σιίτες αντάρτες έχουν κατορθώσει να προωθηθούν στη συνοικία της Μουάλα, κοντά στο λιμάνι της πόλης, απωθώντας στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον πρόεδρο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Η διείσδυση των Χούθι στο Άντεν έχει επιτευχθεί παρά τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί επί 11 μέρες πλέον η σαουδαραβική Αεροπορία, η οποία προσπαθεί να εμποδίσει την κατάληψη της τελευταίας βάσης του Χαντί στην Υεμένη από τους σιίτες.

Το Ριάντ καταγγέλλει πως οι αντάρτες στηρίζονται από το Ιράν, κατηγορία την οποία απορρίπτει η Τεχεράνη, σε αυτό το παιχνίδι για επιρροή στη Μέση Ανατολή μεταξύ της μεγαλύτερης σουνιτικής και της μεγαλύτερης σιιτικής δύναμης στην περιοχή.

Ο Ερυθρός Σταυρός εν τω μεταξύ ανακοίνωσε πως του δόθηκε άδεια από τον υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικό συνασπισμό για να στείλει στην πόλη ζωτικής σημασίας ιατρικό υλικό και προσωπικό ειδικό στην παροχή βοήθειας. Ο ΕΣ ζητούσε επί μέρες την 24ωρη κατάπαυση του πυρός στο Άντεν.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο ψηφίσματος για ανθρωπιστικό «πάγωμα» των σαουδαραβικών αερο-επιδρομών.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.700 έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με απολογισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Τουρκία, απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Υεμένη.
Πηγή: skai.gr