Ρωγμές στο κόμμα του Ερντογάν

Η χρονική συγκυρία της έντονης δημόσιας αντιπαράθεσης εντός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ δεν θα μπορούσε να είναι δυσμενέστερη αφού έρχεται τη στιγμή που τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υποχωρούν σημαντικά, από το 48 % στο 40 %.

Την αρχή έκανε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ο οποίος μέσω twitter έβαλε κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρέντς, γράφοντας: «Δεν σε θέλουμε άλλο Μπουλέντ Αρέντς». Ο τελευταίος απάντησε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, επιρρίπτοντας στον δήμαρχο διαφθορά για λογαριασμό του κινήματος Γκιουλέν:

«Ο Γκιοκτσέκ έχει δυο στόχους: αφενός θέλει να γίνεται αρεστός και να εξασφαλίσει στον γιό του κοινοβουλευτική έδρα στις επόμενες εκλογές. Για να γίνει δήμαρχος πούλησε, στο όνομα αυτής της οργάνωσης, πολλά οικόπεδα. Ο λογαριασμός για τις προσωπικές αυτές επιθέσεις εναντίον μου θα έρθει στις εκλογές της 8ης Ιουνίου».

Κατ΄ εντολή Ερντογάν;

 Στη συνέχεια ο Γκιόκτσεκ απείλησε τον αντιπρόεδρο με μήνυση. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, πιστός συνεργάτης του Ερντογάν, έχει βάλει συχνά κατά των αντιπάλων του προέδρου μέσω twitter. Πολλοί εικάζουν ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται κατ’ εντολή του προεδρικού μεγάρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρέντς, παλιός συνοδοιπόρος του Ερντογάν και συνιδρυτής του ΑΚΡ, «τόλμησε» προηγουμένως κάτι που μάλλον δεν έχει προηγούμενο: αντιμίλησε δημοσίως στον πρόεδρο Ερντογάν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στο κουρδικό. Ενώ ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αποφεύγει κάθε ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, ο Αρέντς «τόλμησε» να απαντήσει ότι η πολιτική έναντι των Κούρδων δεν είναι στην αρμοδιότητα του προέδρου αλλά της κυβέρνησης. Αρχίζει εντέλει να σχηματίζεται ένα ρεύμα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν;

Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος Χαντί Όζισικ: «Αφότου δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι η πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει το προεδρικό σύστημα που προωθεί ο Ερντογάν, τολμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους αντίπαλοι της συνταγματικής αυτής αναθεώρησης ακόμη και εντός του AKP. Ως προς αυτό υπάρχουν βαθιά ρήγματα εντός του κυβερνώντος κόμματος και όπως ακούγεται στην Άγκυρα, καταβάλλεται μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ερντογάν επί του συγκεκριμένου ζητήματος».
Οικονομική στασιμότητα… και στο βάθος Γκιουλ;

Ο εσωκομματικός πόλεμος ενδέχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να απομακρύνει το όνειρο του ισχυρού προέδρου κατά το αμερικανικό πρότυπο, που τόσο διακαώς επιζητά ο Ερντογάν. Για τη συνταγματική αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη βουλή.
Ούτε οι οικονομικές συνθήκες όμως ευνοούν στην παρούσα φάση το κυβερνών κόμμα. Η τουρκική λίρα καταγράφει το τελευταίο διάστημα νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου ενώ η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 12 ετών φαίνεται πως αρχίζει και πνέει τα λοίσθια.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου πήρε τελικά θέση στην εσωκομματική διαμάχη, εντούτοις έχοντας αφήσει να περάσουν δυο καθοριστικά 24ωρα: «Όσοι μαλώνουν δημοσίως ερήμην των αρμόδιων κομματικών οργάνων, καταστρέφοντας με τον τρόπο αυτό το κόμμα, δεν θα επιτύχουν τίποτα».

Η εσωκομματική διαμάχη όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Ερντογάν. Φημολογείται ότι ο ιδιαίτερα δημοφιλής στους πολίτες πρώην πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ προετοιμάζει τη δημιουργία νέου κόμματος.


Πηγή: Deutsche Welle - DLF / Κώστας Συμεωνίδης