Τυνησία: 22 νεκροί από την ένοπλη επίθεση στο μουσείο (upd)

Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, περιλαμβανομένων 20 αλλοδαπών τουριστών, στην επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Αλί Αρούι.

«Έχουμε καταμετρήσει 22 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 τουρίστες από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ιταλία» είπε ο εκπρόσωπος τύπου χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών ανά εθνικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Εσίντ, στην επίθεση μπορεί να εμπλέκονται ακόμα δυο έως τρεις δράστες, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χτενίζουν την Τύνιδα για να τους εντοπίσουν.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί τουρίστες, είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Τυνησίας, η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στον χώρο του μουσείου έχει ολοκληρωθεί και όλοι οι υπόλοιποι επισκέπτες είναι ασφαλείς.

Τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους.

Τα κίνητρα των δραστών δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Τζιχαντιστικοί λογαριασμοί στο Twitter έχουν χαιρετίσει την επίθεση.

Το μουσείο Μπάρντο βρίσκεται δίπλα στη Βουλή της Τυνησίας, η οποία εκκενώθηκε αμέσως.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο της Τύνιδας προκειμένου να καταδικάσουν την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπαρντό.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα θέατρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και διαδηλωτές κάθε ηλικίας κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας, ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον των «τρομοκρατών».

«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω οι τρομοκράτες», «εξουδετερώστε τους τρομοκράτες, είναι καθήκον σας», «με την ψυχή και το αίμα μου θα υπερασπιστώ τη σημαία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε ρυθμικά το πλήθος.

Οι διαδηλωτές επίσης έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Τυνησίας.
Πηγή: skai.gr