Έρευνα σε βάρος του ρουμάνου ΥΠΟΙΚ για «μίζα» 2 εκατ. ευρώ

Έρευνα σε βάρος του υπουργού Οικονομικών της Ρουμανίας, Ντάριους Βάλκοβ, άρχισαν οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας, με την κατηγορία ότι την εποχή που ήταν δήμαρχος μερολήπτησε ώστε να παραχωρηθεί η σύμβαση ενός δημόσιου έργου σε μια εταιρεία με αντάλλαγμα το ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Βάλκοβ φέρεται να είχε πιέσει την επιτροπή που εξέταζε τη σύμβαση να παρακάμψει τους κανόνες ώστε να ευνοηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εισαγγελείς που εξετάζουν την υπόθεση.

Ο υπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν του έχει ασκηθεί δίωξη αλλά απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις που του έγιναν καθώς αποχωρούσε από τα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στο Βουκουρέστι.

«Οι εισαγγελείς διαφθοράς ξεκίνησαν μια έρευνα σε βάρος του Ντάριους Βάλκοβ, πρώην δημάρχου της Σλάτινα και νυν υπουργού Οικονομικών, σε σχέση με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας» αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση.

«Τα στοιχεία δείχνουν [...] ως αποτέλεσμα συνεννόησης με έναν επιχειρηματία, ο ύποπτος Ντάριους Βάλκοβ έλαβε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2010-13. Μέρος των χρημάτων δόθηκε απευθείας, σε μετρητά και 2,48 εκατομμύρια λέι (περίπου 570.000 ευρώ) μέσω εταιρειών και μεσαζόντων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters