Σκληρή απάντηση της Συρίας στην τουρκική επέμβαση στο μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ

Ως πράξη «κατάφωρης επιθετικότητας» εναντίον της Συρίας καταδίκασε η Δαμασκός την επιχείρηση που διεξήγαγε τη νύχτα ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της χώρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ελέγχει την επίμαχη περιοχή.

Στόχοι της επιτυχημένης επιχείρησης ήταν η απομάκρυνση των 38 τούρκων στρατιωτών που φρουρούσαν το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή του οθωμανικού κράτους Οσμάν, και τη διάσωση των λειψάνων που φυλάσσονταν στον τάφο.

Με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική συριακή τηλεόραση, η Συρία καταγγέλλει πως οι τουρκικές Αρχές ενημέρωσαν μεν το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επιχείρηση, όμως στη συνέχεια δεν περίμεναν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης για να εισέλθουν στα εδάφη της.

Η Δαμασκός κατηγορεί την Άγκυρα πως υποστηρίζει διάφορες ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων του ΙΚ και του Μετώπου αλ-Νόσρα, που είναι ο βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Η ανακοίνωση της Δαμασκού σημειώνει μάλιστα δεικτικά πως το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές δεν επιτέθηκαν στο μαυσωλείο πριν την εκκένωσή του «επιβεβαιώνει το βάθος των δεσμών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει της συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Η Δαμασκός αναφέρει πως η τουρκική επέμβαση παραβίασε την εν λόγω συμφωνία.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τουρκικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του μια άλλη περιοχή στη βόρεια Συρία, όπου θα κατασκευασθεί το νέο μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τούρκους στρατιώτες να σηκώνουν την τουρκική σημαία στο νέο σημείο.
Πηγή: skai.gr