Έκκληση Αιγύπτου στον ΟΗΕ για διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Κάλεσμα στα Ηνωμένα Έθνη να εγκρίνουν απόφαση για στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη απηύθυνε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, μια μέρα μετά τον βομβαρδισμό στόχων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από αιγυπτιακά αεροσκάφη.

Τα αιγυπτιακά πλήγματα έγιναν λίγες ώρες αφότου οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν βίντεο με τον αποκεφαλισμό 21 αιγύπτιων χριστιανών που είχαν απαχθεί στη Λιβύη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν λάβουμε υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του λαού και της κυβέρνησης της Λιβύης και τις εκκλήσεις που δεχόμαστε να αναλάβουμε δράση», τόνισε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα Τρίτη.

Όταν ρωτήθηκε αν η Αίγυπτος θα επαναλάβει τη δική της στρατιωτική δράση ο πρόεδρος Σίσι απάντησε: «Πρέπει να το επαναλάβουμε [μόνοι], αλλά και όλοι μαζί».

Υπενθυμίζεται πως το Κάιρο έχει ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση μετά τον ισλαμιστών που δρουν στη Λιβύη.

Χθες Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές, δια στόματος της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, πως δεν διαβλέπει ρόλο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε τυχόν επέμβαση στη Λιβύη.

Η κ. Μογκερίνι προσέθεσε πάντως πως οι Βρυξέλλες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής δράσης με τις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters