Ουκρανία: Επιστράτευση με στόχο δύναμη 100.000 ανδρών ετοιμάζουν οι αντάρτες

Επιστράτευση με στόχο να σχηματίσουν μάχιμη δύναμη 100.000 ανδρών σχεδιάζουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ολεξάντερ Ζακχαρτσένκο.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, ο κ. Ζακχαρτσένκο δήλωσε πως η εντολή επιστράτευσης θα ανακοινωθεί εντός 10 ημερών.

«Οι ενωμένες δυνάμεις του Ντόνετσκ και του [γειτονικού] Λουχάνσκ θα ανέρχονται σε 100.000 άνδρες, προσέθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, διευκρινίζοντας πως η επιστράτευση είναι μόνο το «πρώτο στάδιο», καθώς οι αντάρτικες μονάδες θα ενισχυθούν από εθελοντές. Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι οι δυο επαρχίες που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τους φιλορώσους.

Το Κίεβο έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση των τακτικών δυνάμεων κατά 200.000 άνδρες μέσα στο 2015.

Ο κ. Ζακχαρτσένκο δεν αποσαφήνισε το πόσοι άτακτοι ένοπλοι επιχειρούν ήδη στην ανατολική Ουκρανία, στοιχείο που θα προσδιόριζε το μέγεθος της σχεδιαζόμενης επιστράτευσης.

Η δήλωση Ζακχαρτσένκο έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την έναρξη μεγάλης επιθετικής επιχείρησης γύρω από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στα παράλια της Θάλασσας του Αζόφ.
Πηγή: skai.gr