Ομόφωνη απόφαση για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισε -ομόφωνα- την Πέμπτη, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη "μαύρη λίστα" με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και "νέα μέτρα", ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και άλλες δύο χώρες άσκησαν πιέσεις να μην υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις, παρά μόνο επέκταση των υφισταμένων. 

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

"Αν υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα με εκτεταμένες επιθέσεις στη Μαριούπολη, θα ήταν αναγκαία μια σαφής αντίδραση", είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση.

«Οι κυρώσεις δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αθήνα: «Σημαντική επιτυχία»

Για «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία», κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών για την ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι η Αθήνα κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες, «να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

«Αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Πηγή: skai.gr