Κλείσιμο

Κόσοβο: Ζητείται άδεια για έρευνα αγνοούμενων δημοσιογράφων από το 1998-99

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δημοσιογραφικές ενώσεις ζητούν από τους αρμόδιους θεσμούς του Κόσοβου και της διεθνούς κοινότητας να ενεργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΟΗΕ στην Πρίστινα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκδόθηκαν μετά τη διαπίστωση, ότι υπήρξαν πολυάριθμες παραλείψεις στο έργο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε υποθέσεις απαγωγών και δολοφονιών δημοσιογράφων στο Κόσοβο.
«Αποδείχθηκε ότι δεν διεξήχθησαν έρευνες και σε περιπτώσεις που υπήρξαν μάρτυρες και ενδείξεις για πιθανούς δράστες δεν έγιναν ανακρίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο δημοσιογραφικών ενώσεων.

Η Ένωση Δημοσιογράφων Κοσόβου και η Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας κάλεσαν τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να δημοσιοποιήσει τα βήματα που έχουν γίνει, με βάση τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς αστυνομικές δυνάμεις και οι δικαστικές αρχές είχαν στοιχεία για την απαγωγή του ανταποκριτή των εφημερίδων "Πολίτικα" και "Γεντίνστβο", Λιούμπομιρ Κνέζεβιτς, του εργαζόμενου της σερβικής ραδιοτηλεόρασης RTS στην Πρίστινα, Μίλο Μπούλιεβιτς και του δημοσιογράφου του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κοσόβου, Μαριάν Μελονάσι, αλλά δεν προέβησαν σε ενέργειες για να διακριβωθεί η τύχη τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υπόθεση απαγωγής του Κνέζεβιτς, στις 6 Μαΐου του 1999, στο Βούτσιτρν, ανέφερε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι αν και σε έγγραφα της αστυνομίας αναφέρονται δύο πιθανοί δράστες και άλλοι εννέα ύποπτοι, η αστυνομία δεν προσπάθησε να ανακρίνει τα άτομα αυτά, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με καταθέσεις που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ο Μπούλιεβιτς απήχθη στις 25 Ιουνίου του 1999 στην Πρίστινα από άνδρες που φορούσαν στολές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" και ότι με την υπόθεση απαγωγής του Μάριαν Μελονάσι, τον Σεπτέμβριο του 2000, η αστυνομία πρώτη φορά ασχολήθηκε το 2005, όταν μετέφερε στοιχεία στη βάση δεδομένων και έκλεισε την υπόθεση.

Οι δύο ενώσεις δημοσιογράφων ζήτησαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταβάλει προσπάθεια, αν και έχουν λήξει οι προβλεπόμενες προθεσμίες και να ερευνήσει αν παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών στην περίπτωση εξαφάνισης των δημοσιογράφων του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Pristina, Ράνκο Πέρενιτς και Τζούρο Σλάβουγι στις 21 Αυγούστου του 1998 και στη δολοφονία του φωτορεπόρτερ Μόμιρ Στόκουτς, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1999.

Η Επιτροπή εισηγείται στην UNMIK να ζητήσει από την Eulex και άλλα αρμόδια όργανα του Κοσόβου να ασκηθούν ποινικές διώξεις και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, να υπάρξει δημόσια παραδοχή της UNMIK για την αναποτελεσματικότητα των ερευνών, να ζητηθεί συγγνώμη από τις οικογένειες και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη και την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ενώσεις θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για τις παραλείψεις της UNMIK και τα ευρήματα της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ