Δεν είναι πια «αδέσμευτη» η Ουκρανία

Τέλος στο καθεστώς του «αδέσμευτου» κράτους, που της απαγόρευε να ενταχθεί σε οποιαδήποτε συμμαχία, έθεσε σήμερα Τρίτη η Ουκρανία, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Κιέβου να ενταχθεί στο NATO αλλά και την ευρύτερη στροφή της χώρας προς τη Δύση.

Η επίμαχη τροπολογία υπερψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία στην ουκρανική Βουλή, με 303 ψήφους «υπέρ» έναντι μόλις οκτώ «κατά». Η χώρα είχε υιοθετήσει το στάτους του «αδέσμευτου» από το 2010, μετά από πιέσεις της Ρωσίας.

Μιλώντας πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν τόνισε πως η κατάργηση του καθεστώτος του αδέσμευτου κράτους «θα οδηγήσει σε ενσωμάτωση [της Ουκρανίας] στον Ευρωπαϊκό και Ευρω-ατλαντικό χώρο».

Άμεση ήταν η καταδίκη της Ρωσίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να χαρακτηρίζει την απάρνηση του στάτους του αδέσμευτου από το Κίεβο ως ένα «αντιπαραγωγικό» βήμα που μπορεί μόνο να αυξήσει την ένταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Απλώς θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση, και δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με το πέρασμα τέτοιων νόμων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ στο πρακτορείο Itar-Tass.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θα επιδιώξει την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με δεδομένο ότι το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως στηρίζει και οπλίζει τους αυτονομιστές αντάρτες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Πηγή: skai.gr