Λαβρόφ: Η Μόσχα δε δέχεται διαλέξεις

Η Μόσχα δεν δέχεται διαλέξεις και η υπομονή της Ρωσίας έχει αρχίσει πλέον να εξαντλείται, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Γερμανία παραδοσιακά έχει διαδραματίσει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τους δεσμούς της ΕΕ με τη Ρωσία (...) Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αλλάξει στάση και αρχίσει να εκδίδει διαταγές, τότε από αυτό δεν θα βγει κερδισμένη ούτε η Ευρώπη, αλλά ούτε και η Γερμανία», υπογράμμισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η καγκελάριος Μέρκελ κλιμακώνει τις επικρίσεις της απέναντι στη Μόσχα. Το Σαββατοκύριακο κατηγόρησε τη Ρωσία για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μόσχα δηλώνει ότι οι χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να υπαγορεύσουν στη Μόσχα ποια πολιτική πρέπει να ακολουθεί.

Η Μέρκελ, για καιρό ο στενότερος εταίρος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποστηρίξει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν θα κριθεί από τις πράξεις του και όχι από τη ρητορική του σχετικά με την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε τον Νοέμβριο ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, .
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters