«Απίθανος» ο στόχος μείωσης των μεταναστών παραδέχεται η αρμόδια Βρετανίδα υπουργός

Στην παραδοχή ότι ο στόχος της μείωσης του καθαρού αριθμού των εισερχόμενων στη Βρετανία μεταναστών σε λιγότερους από 100.000 τον χρόνο έχει εγκαταλειφθεί, προέβη με συνέντευξή της στην Daily Telegraph η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Ο στόχος της δραματικής μείωσης των μεταναστών είχε τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κάμερον μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας το 2010, με ορίζοντα την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας της κυβέρνησής του.

Η κα Μέι σχολίασε πως η επίτευξη αυτού του στόχου είναι τώρα «απίθανη» και πως τα σχέδια της κυβέρνησης «έχουν βγει εκτός πορείας».

Όπως εξήγησε η αρμόδια υπουργός, αυτό οφείλεται στην αύξηση της μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η οικονομία μας αποδίδει καλύτερα από άλλες οικονομίες στην Ευρώπη. Άρα τώρα είναι απίθανο να πετύχουμε τον στόχο των δεκάδων χιλιάδων [μεταναστών] έως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας», είπε η Τερέζα Μέι.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως η Βρετανίδα υπουργός επέμεινε ότι είναι δυνατή η επιβολή περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχει δει θετικές ενδείξεις από άλλες κυβερνήσεις.

Η παραδοχή της Υπουργού Εσωτερικών ότι ο στόχος για τον αριθμό των εισερχόμενων μεταναστών είναι δύσκολο να επιτευχθεί εκτιμάται ότι καταφέρει πλήγμα στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αποτρέψει τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Sunday Times, ο κ. Κάμερον θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ότι σχεδιάζει να επιβάλλει απαγόρευση διεκδίκησης επιδομάτων πρόνοιας από Ευρωπαίους μετανάστες που βρίσκουν δουλειά στη Βρετανία για δύο χρόνια μετά την έλευσή τους στη χώρα.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν πως η παραδοχή της κας Μέι αποδεικνύει πως το σχέδιό της για τη μετανάστευση είναι υπό κατάρρευση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Κάμερον και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών Όουεν Πάτερσον αναμένεται να προτρέψει σε ομιλία του τον πρωθυπουργό να καταθέσει αίτηση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί ο κ. Κάμερον.

Κατά τον κ. Πάτερσον, μόνο έτσι οι Βρυξέλλες θα υποχρεωθούν να εμπλακούν σε ουσιαστικές συνομιλίες με τη Βρετανία και παράλληλα θα ανακοπεί το κύμα μεταπήδησης ψηφοφόρων προς το UKIP.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο