Παραιτείται ο πρόεδρος της Ιταλίας;

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ενδέχεται να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο, πέντε χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα μεγάλων ιταλικών εφημερίδων, εγείροντας εκ νέου φόβους για ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της «Corriere della Sera», ο 89χρονος Ναπολιτάνο έχει εκμυστηρευθεί σε φίλους του πως υποφέρει από σειρά προβλημάτων υγείας που δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει το έργο του.

Μιλώντας στη «La Repubblica», ο Εμανουέλε Μακαλούσο, πρώην πολιτικός και φίλος του κ. Ναπολιτάνο, σχολίασε πως η απόφαση παραίτησης έχει «κλείσει», προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν μπορεί να ζητήσει από τον ηλικιωμένο πρόεδρο «να κάνει άλλες θυσίες».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η παραίτηση Ναπολιτάνο μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής προεδρικής ομιλίας στις 31 Δεκεμβρίου.

Τον Απρίλιο του 2013, ο 87χρονος τότε Ναπολιτάνο δέχτηκε να αναλάβει για δεύτερη συναπτή θητεία την προεδρία, μετά από εβδομάδες πολιτικών συγκρούσεων στη Βουλή που είχαν εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα να βρεθεί άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής, τη στιγμή που η Ρώμη αντιμετώπιζε κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού.

Η εκλογή Ναπολιτάνο έφερε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία, διορίζοντας τον Ενρίκο Λέτα ως πρωθυπουργό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Λέτα παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο αφού ηττήθηκε σε εσωκομματική μάχη στο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα από τον νυν πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η συγκρότηση κυβέρνησης στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τη βαρυσήμαντη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, καταλάγιασαν τις πιέσεις των αγορών.

Ο πρόεδρος στην Ιταλία έχει ευρείες δυνάμεις, έχοντας τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή, να προκηρύξει εκλογές και να διορίσει πρωθυπουργό. Θεσμικά, μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής πολιτικής σταθερότητας σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης και συμπολίτευσης μεταξύ των διάφορων κομμάτων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ