Γιούνκερ: Και το χαρτοφυλάκιο των Δικαιωμάτων του Πολίτη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker ανταποκρίθηκε στις πιέσεις της Ευρωβουλής και προέβη σε ορισμένες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια ενόψει της σημερινή ψηφοφορίας για την ομάδα του. Μια από αυτές είναι να δοθεί στον Έλληνα Επίτροπο η ευθύνη και των Δικαιωμάτων του Πολίτη.

Ο Jean-Claude Juncker ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές τελευταίας στιγμής στην κατανομή των χαρτοφυλακίων το πρωί.

Ύστερα από έντονες πιέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans θα αναλάβει την ευθύνη της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υποσχέθηκε επίσης ότι υπό τη νέα Κομισιόν, η Γενική Διεύθυνση για την Υγεία, και όχι του Εμπορίου, θα είναι πλέον υπεύθυνη για τα φάρμακα

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης παραχωρήσεις προς τους φιλελεύθερους, οι οποίοι είχαν ζητήσει την απόσυρση της ευθύνης για τα Δικαιώματα του Πολίτη από τον Ούγγρο Επίτροπο.

Για τους Φιλελεύθερους, το κύριο εμπόδιο ήταν ο Tibor Navrascis, Ούγγρος Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Πολίτη, τον οποίο η Ευρωβουλή έχει κατηγορήσει για στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Viktor Orban, που συχνά κατηγορείται με τη σειρά του για παραβίαση των ελευθεριών στη χώρα του.

«Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των δικαιωμάτων του πολίτη. Περιμένουμε διευκρινίσεις για το θέμα αυτό», εξήγησε ο Guy Verhofstadt, προσθέτοντας ότι ο ανασχηματισμός των επιτρόπων είναι «απολύτως αναγκαίος ».

Τελικά ο Juncker αποφάσισε να το δώσει στον Έλληνα Επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr