Γαλλικό πρακτορείο: "Έπεσε" το κουρδικό στρατηγείο στο Κομπάνι

Στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ φαίνεται ότι έπεσε το κουρδικό στρατηγείο στο Κομπάνι, και σημαντικά τμήματα της πόλης, μετά από σκληρότατες μάχες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Η μοίρα του Κομπάνι φαντάζει πλέον προδιαγεγραμμένη, ενώ οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους παγιώνουν την παρουσία τους στην τουρκική μεθόριο. 

Παράλληλα οι δυνάμεις του συνασπισμού έπληξαν με τέσσερις επιδρομές που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα το πρωί θέσεις του ΙΚ στη νότια και την ανατολική περιφέρειες αυτής της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία. Τα αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν και πάλι σήμερα το πρωί επιδρομές ανατολικά του Κομπάνι.

Οι μάχες μαίνονται γύρω από το "τετράγωνο ασφαλείας", μετά την κατάληψη χθες, Πέμπτη, του κτιρίου των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας όπου οι τζιχαντιστές έχουν οχυρωθεί σήμερα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Γίνονται συγκρούσεις ανατολικά και νοτιοανατολικά του τετραγώνου ασφαλείας", διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μκο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το εν λόγω "τετράγωνο ασφαλείας" βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

"Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να φθάσουν πάση θυσία στο μεθοριακό πέρασμα με την Τουρκία περικυκλώνοντας τη βόρεια πλευρά", διευκρινίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Καθώς απειλούνται από τα πλήγματα του συνασπισμού και δεν μετακινούνται πλέον σε φάλαγγες, "οι τζιχαντιστές μεταφέρουν τώρα τα πυρομαχικά προς το Κομπάνι πάνω σε μοτοσικλέτες", επισημαίνει.

Από τη Δευτέρα, το Κομπάνι, γνωστό και με την αραβική ονομασία Άιν αλ-Άραμπ, είναι το θέατρο λυσσαλέων οδομαχιών. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εντούτοις δυσμενής για τους Κούρδους, καθώς το ΙΚ έχει στην κατοχή του τεθωρακισμένα οχήματα και εξελιγμένα όπλα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ