Υπόνοιες για ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισλαμικό Κράτος από Ερντογάν

Υπόνοιες πως η Τουρκία μπορεί να προχώρησε σε ανταλλαγή αιχμαλώτων προκειμένου να απελευθερώσει τους 46 πολίτες της που κρατούνταν ως όμηροι από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ άφησε τα ξημερώματα της Τρίτης ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τέτοια πράγματα μπορεί να είναι πιθανά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στη δεξαμενή σκέψης (think tank) Council of Foreign Relations (CFR), παραθέτοντας μάλιστα ως παράδειγμα το Ισραήλ.

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αναρωτιέμαι αν θέτουν αυτό το ερώτημα στο Ισραήλ, που απελευθέρωσε 1.500 [Παλαιστίνιους] για έναν όμηρο [...] Το Ισραήλ το έκανε. Επομένως είναι πιθανό», δήλωσε.

Όταν όμως ο δημοσιογράφος Φαρίντ Ζακάρια, που συντόνιζε τη συζήτηση, προσπάθησε να επιμείνει, ο κ. Ερντογάν έθεσε τέλος στο θέμα.

«Νομίζω πως είπα αυτό που ήθελα να πω», σχολίασε λιτά. Οι δηλώσεις του τούρκου ηγέτη έγιναν μέσω διερμηνέα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων, όμως έχει αποφύγει να διαψεύσει σενάρια περί ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ανάμεσα στους 46 τούρκους υπηκόους βρίσκονταν ο γενικός πρόξενος στη Μοσούλη και άλλοι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, μαζί τους απελευθερώθηκαν και τρεις ιρακινοί όμηροι.

Οι 49 συνολικά άμαχοι είχαν αιχμαλωτιστεί όταν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, στα μέσα Ιουνίου.

Σημειώνεται πως κατά τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσίευμα των «New York Times» πως εμπλέκεται σε εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος.

Ολόκληρη η συνέντευξη-ομιλία Ερντογάν ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ