Πρώτες αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία (upd)

Τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικά κράτη.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 14 αεροπορικοί βομβαρδισμοί και εκτοξεύτηκαν 47 πύραυλοι.

Στις επιχειρήσεις, πέραν των ΗΠΑ, έλαβαν μέρος πέντε Αραβικά κράτη, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία.

Πηγή του πρακτορείου Reuters αναφέρει πως επίκεντρα των επιδομών να είναι η επαρχία Ράκα, στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, και η μεθόριος ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσης δράση για να σταματήσουν «επικείμενη επίθεση» κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων που προετοίμαζαν «βετεράνοι της αλ-Κάιντα», οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία.

Ενήμερη δηλώνει η Συρία

Όπως ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη συριακή κυβέρνηση για τις προθέσεις τους πριν την έναρξη των επιθέσεων, μέσω του σύρου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ζητήθηκε ή δόθηκε η συγκατάθεση του συριακού καθεστώτος.

«Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη ότι επρόκειτο να πλήξουν την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ