Ποροσένκο: Η Ουκρανία περνά μια εξαιρετικά τραγική δοκιμασία

«Η Ουκρανία περνά μια εξαιρετικά τραγική δοκιμασία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Κίεβο.

Κατά τη συνάντηση τους, ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως εξαιρετικά συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι σήμερα ενωμένη όσο ποτέ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το επίπεδο υποστήριξης της ανεξαρτησίας της χώρας από το λαό είναι σήμερα ακόμη υψηλότερο από ό,τι ήταν το 1991, οπότε η χώρα αποσχίστηκε από την ΕΣΣΔ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αποκάλεσε τη Μέρκελ «μια καλή φίλη και ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας» και σημείωσε ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες έχουν επικοινωνήσει περισσότερες από 20 φορές και βοήθησε σημαντικά την Ουκρανία να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Περαιτέρω, ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το λαό της Γερμανίας για την υποστήριξη τους στους Ουκρανούς και στις προσδοκίες τους για ειρήνη και δημοκρατία.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πρόθεση της να συζητήσει τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και «το δρόμο για την ειρήνη που η Ουκρανία πρέπει να περάσει». Η καγκελάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή.

Την ίδια ώρα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι η δημιουργία Ομοσπονδιακής Ουκρανίας είναι η μόνη βιώσιμη λύση στην Ουκρανική κρίση.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι όλα τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν εισχωρήσει στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επέστρεψαν στη Ρωσία.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ