Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς επέμβαση στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά η βάση του στη Συρία, όπως εκτίμησε εκτιμά επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, στον απόηχο της εκτέλεσης του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές.

«Μπορούν να νικηθούν χωρίς να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της οργάνωσής του που εδρεύει στη Συρία; Η απάντηση είναι όχι. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στις δύο πλευρές αυτού που είναι αυτή τη στιγμή, στην ουσία τα ανύπαρκτα [συρο-ιρακινά] σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέμπσεϊ, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χειγκελ τόνισε πως το Ισλαμικό Κράτος συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

«Είναι κάτι πέρα από τρομοκρατική οργάνωση [...] Είναι εντυπωσιακά καλά χρηματοδοτημένοι [...] Αυτό είναι κάτι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει [στο παρελθόν]», σημείωσε.

Ο κ. Χέιγκελ εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.

Κανείς εκ των δύο δεν ανακοίνωσε κάποια αλλαγή στην περιορισμένη, αμιγώς αεροπορική επέμβαση στο Ιράκ που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο κ. Χέιγκελ σημείωσε πως δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει ποινική έρευνα για το θάνατο του Φόλεϊ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να προειδοποιεί πως η υπερδύναμη έχει «δυνατή μνήμη». Ο κ. Ομπάμα έχει διαμηνύσει πως η Ουάσιγκτον θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τιμωρηθούν οι εκτελεστές του Φόλεϊ.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ αποκάλυψαν πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση για την απελευθέρωση αμερικανών ομήρων που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η επιχείρηση απέτυχε καθώς οι όμηροι τελικά δεν βρίσκονταν στο σημείο-στόχο.

Εν τω μεταξύ, ο εργοδότης του κ. Φόλεϊ αποκάλυψε πως οι τζιχαντιστές είχαν αρχικά ζητήσει 132 εκατομμύρια δολάρια (100 εκατ. ευρώ) ως λύτρα από την οικογένειά του και την εργοδοσία του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ