Κλείσιμο

Κατέρρευσε η εκεχειρία στη Γάζα μετά τις υποψίες για απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη

Τον τερματισμό της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε επίσημα ο ισραηλινός στρατός, μόλις λίγες ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, επικαλούμενος τις πληροφορίες περί απαγωγής ενός ισραηλινού στρατιώτη από τη Χαμάς.

«Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο έδαφος. Οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πως ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες, σε ένα περιστατικό όπου οι τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου στρατιώτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού, οι «τρομοκράτες της Χαμάς» σκότωσαν δύο ακόμα στρατιώτες στη σύγκρουση που κατέληξε στην απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Η εκεχειρία είχε ουσιαστικά καταρρεύσει περίπου τεσσεράμισι ώρες μετά την έναρξή της, λόγω σειράς ανταλλαγών πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστίνιων ανταρτών, με Χαμάς και Ισραήλ να αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της διμερούς κατάπαυσης του πυρός.

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από βλήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, κατά τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου.

Πιθανώς Βρετανός υπήκοος ο στρατιώτης του Ισραήλ που αγνοείται στη Γάζα

Το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες ότι ο Ισραηλινός στρατιώτης που έχει αναφερθεί ως αγνοούμενος στη Γάζα έχει διπλή ισραηλινή και βρετανική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο 23χρονος Χαντάρ Γκόλντιν πιάστηκε αιχμάλωτος αφού η ομάδα του δέχθηκε επίθεση την ώρα που επιχειρούσε να καταστρέψει σήραγγα που κατά τους Ισραηλινούς χρησιμοποιούσε η Χαμάς.

Η εμπλοκή σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την έναρξη της 72ωρης εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία τελικά κατέρρευσε με αφορμή το περιστατικό.

Η Χαμάς, όπως μεταδίδει το BBC, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την αιχμαλωσία του στρατιώτη.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, θανάσης Γκαβός