Συγκρούσεις μπλόκαραν την επίσκεψη των ερευνητών στα συντρίμμια του Boeing

Ανέστειλαν οι ολλανδοί εμπειρογνώμονες τα σχέδιά τους να προσεγγίσουν το σημείο όπου συνετρίβη του Boeing 777 της Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία, λόγω συγκρούσεων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσαν η ολλανδική κυβέρνηση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 1 χιλιόμετρο της συντριβής έπεσαν όλμοι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν το πρωί μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ρωσόφιλων ανταρτών.

«Μαίνονται συγκρούσεις. Δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χουγκ, υπαρχηγός της αποστολής του ΟΑΣΕ. «Η κατάσταση ασφαλείας στη διαδρομή για το σημείο είναι απαράδεκτη για την άοπλη ομάδα παρατηρητών μας», συμπλήρωσε.

Η αποστολή βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ και θα αποπειραθεί να προσεγγίσει το σημείο εκ νέου αύριο Δευτέρα.

Στο σημείο της τραγωδίας μετέβαιναν και ολλανδοί αστυνομικοί, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ερευνητών. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι αστυνομικοί ήταν ένοπλοι ή άοπλοι, αλλά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μετακινούνταν με θωρακισμένα φορτηγάκια.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν πως είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του επικεφαλής των ρωσόφιλων αυτονομιστών, Αλεκσάντερ Μποροντάι, και του ΟΑΣΕ για απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο όπου συντρίβη το αεροπλάνο, μετά την κατάρριψή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του μαλαισιανού πρωθυπουργού, Νατζίμπ Ραζάκ, η συμφωνία με τον επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών Αλεξάντερ Μποροντάι «θα προσφέρει προστασία στους διεθνείς ερευνητές» για να συλλέξουν τις σορούς και να ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Η Ολλανδία έχει τεθεί επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων και της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες στη μοιραία πτήση, οι 193 ήταν Ολλανδοί.

Οι ολλανδοί ιατροδικαστές έχουν συμπεράνει πως συνολικά έχουν βρεθεί 227 σοροί, με τις υπόλοιπες 69 να παραμένουν «παγιδευμένες» στα συντρίμμια.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ