Κέρι: Διαφορές στην «ορολογία» για εκεχειρία στη Γάζα, συμφωνία για 12ωρη εκεχειρία

Χωρίς συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ολοκληρώθηκαν οι πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες της Παρασκευής, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι να σημειώνει πως  έχει επιτευχθεί μεν «πρόοδος» αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές στην «ορολογία» και το «πλαίσιο», που πρέπει να ξεπερασθούν προκειμένου καμία από τις δύο πλευρές να μην αισθάνεται πως «τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντά της».

«Δεν έχουμε ακόμα το τελικό πλαίσιο, αλλά κανένας από εμάς δεν σταματά [την προσπάθεια]», σημείωσε ο κ. Κέρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Τα σχόλια του κ. Κέρι ήλθαν λίγη ώρα αφότου το Τελ Αβίβ απέρριψε την ανεπίσημη πρότασή του για 7ήμερη εκεχειρία, με ανώτατους ισραηλινούς αξιωματούχος να διαρρέουν ωστόσο πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτεί σε βελτιωτικές τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κέρι δήλωσε απέσπασε τη συμφωνία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για 12ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί αν θα συμμετάσχει και η Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, η εκεχειρία θα αρχίσει στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). 

Χαρακτήρισε τη 12ωρη εκεχειρία ως «προκαταβολή» για μία πιο μακροπρόθεσμη λύση, και επανέλαβε το κάλεσμά του για 7ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Τόνισε μάλιστα πως ο κ. Νετανιάχου του εξέφρασε την «βούλησή» του να «βρει ένα δρόμο προς τα εμπρός» προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Κέρι προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο, με τον ίδιο να μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με διπλωμάτες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα το Σάββατο.

«Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αιμορραγήσει αρκετά, ο λαός του Ισραήλ έχει ζήσει αρκετά υπό τον συνεχή φόβο των ρουκετών», δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπαν τόνισε πως η πραγματική λύση μπορεί να έλθει μόνο αν γίνουν τρία βήματα, πρώτον «σταματήστε να πολεμάτε», δεύτερον «αρχίστε να μιλάτε», και τρίτον με την επίλυση της «ρίζας» του «47ετούς προβλήματος», που μπορεί να έρθει μόνο με τη επίτευξη συμφωνίας για παλαιστινιακό κράτος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ