Κλείσιμο

Νέα προειδοποίηση Κάμερον προς Πούτιν

Εντείνει την πίεση επί του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι, ανέφερε πως κατά τη βραδινή τηλεφωνική συνομιλία της Κυριακής με τον Ρώσο ηγέτη τού ξεκαθάρισε πως «ο κόσμος παρακολουθεί τη Ρωσία και τον ίδιο τον Πούτιν» και πως όλοι θέλουν να ξέρουν αν η Μόσχα θα κάνει όλα όσα μπορεί ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη διερεύνηση των συνθηκών της πτώσης του αεροσκάφους, αλλά και να αλλάξει στάση ως προς την ουκρανική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω κυρώσεις για τη Ρωσία που επιδιώκει το Λονδίνο, ο κ. Κάμερον ανέφερε πως έχει συμφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ ότι η Ε.Ε. «θα είναι έτοιμη να κάνει περαιτέρω βήματα».

Όπως διευκρίνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπου που συμπεριφέρονται οι Ρώσοι», οι διευρυμένες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με δυνητική διττή χρήση, δηλαδή τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Δε χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα να διασχίζουν τα σύνορα [από τη Ρωσία στην Ουκρανία], περισσότερους στρατιώτες να διασχίζουν τα σύνορα, όχι περισσότερη στήριξη για τους αυτονομιστές – σεβασμό για την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα, αυτό είναι που απαιτείται και για αυτό θα πιέσουμε», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά την «ειλικρινή» συνομιλία διάρκειας μισής ώρας με τον πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Κάμερον είπε πως τα μέχρι τώρα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι εναπόκειται στη Ρωσία να παρουσιάσει «πειστικές και αξιόπιστες αποδείξεις» αν θέλει να αποδώσει αλλού την ευθύνη.

Ο κ. Κάμερον κάλεσε επίσης τον κ. Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του ώστε να επιτραπεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των διεθνών πραγματογνωμόνων στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ενημερώσει το απόγευμα τους Βρετανούς βουλευτές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το μοιραίο αεροσκάφος και για τις κυρώσεις που επιδιώκει το Λονδίνο.

Ιδανικά, η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε πέρα από την απαγόρευση των ταξιδιών στην Ε.Ε. και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων κρατικών αξιωματούχων να συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη και απαγόρευση συναλλαγών στην Ευρώπη για ρωσικές εταιρείες και τράπεζες. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείες ενέργειας Rosneft και Gazprom.

Το Λονδίνο παραδέχεται ότι τέτοιου είδους μέτρα ενδέχεται να πλήξουν και το Σίτι του Λονδίνου, καθώς επίσης μεσιτικά γραφεία για πολυτελείς κατοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας και καταστήματα πολυτελών προϊόντων που βασίζονται σε Ρώσους αγοραστές.

Παρόλα αυτά ο κ. Κάμερον πιστεύει πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να θυσιάσουν δικά τους συμφέροντα επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, όπως π.χ. η Γαλλία σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων. Στο Λονδίνο εκτιμάται πως το Παρίσι έχει ενστάσεις επί ενός τέτοιου ενδεχομένου, καθώς διαπραγματεύεται την πώληση πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Μόσχα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία έναντι της πιθανότητας κυρώσεων για τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Βερολίνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, όπως επισημαίνουν Βρετανοί αναλυτές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο