Αυτονομιστές: Εγγυόμαστε την ασφάλεια των παρατηρητών, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε εκεχειρία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών. Έως σήμερα έχουν βρεθεί 192 σοροί από τους 298 συνολικά επιβαίνοντες στη μοιραία πτήση του Boeing. 

"Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, "αναπληρωτής πρωθυπουργός" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ". "Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο" της συντριβής, πρόσθεσε.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς το Σάββατο ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες από τότε που κατέπεσε -πιθανότατα από πύραυλο- και συνετρίβη το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, και οι αυτονομιστικές συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό στους ουκρανούς αξιωματούχους και τους διεθνείς παρατηρητές. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άνθρωποι, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες βράδυ για την έλλειψη ασφάλειας στο σημείο αυτό, ενώ ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να "αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες" που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ