ΗΠΑ: Το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε, αλλά άγνωστο από ποιον

Την κατάρριψη του Boeing 777 των Malaysia Airlines, με τουλάχιστον 295 επιβαίνοντες, επιβεβαίωσαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εντόπισαν τη θερμική «υπογραφή» του περιστατικού.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η πτήση MH17 χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί η προέλευση του βλήματος.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στην ταραχώδη επαρχία του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, περίπου 50 χιλιόμετρα από την ρωσο-ουκρανική μεθόριο. Εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα του αεροδρομίου του Άμστερνταμ, στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 154 Ολλανδοί. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

«Πόλεμος» για την ευθύνη

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάρριψη, τη στιγμή που για την Παρασκευή έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην κυβέρνηση της Ουκρανίας επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως το αεροσκάφος επλήγη στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Προσέθεσε μάλιστα πως η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί αν το Κίεβο δεν είχε συνεχίσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα όσον αφορά την υπαιτιότητα για την κατάρριψη. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε πως «δεν πρόκειται για ατύχημα».

Νωρίτερα, ο κ. Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζητήθηκε το ζήτημα του αεροπλάνου, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Από την ουκρανική πλευρά, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έβαλαν «εναντίον οποιουδήποτε εναέριου στόχου» και απέδωσε την τραγωδία σε «τρομοκρατική ενέργεια». Έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» διέταξε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Πηγή: Associated Press

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Buk, ισχυριζόμενος πως η Ρωσία ΄τροφοδοτεί με τέτοια συστήματα τους αντάρτες.

Το σύστημα Buk, σοβιετικής και ρωσικής παραγωγής, χρησιμοποιείται τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής των ρωσόφιλων αυτονομιστών, Αλεξάντερ Μποροντάι, κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για την κατάρριψη του αεροπλάνου, και αποσαφήνισε πως οι αντάρτες δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό.

Armed pro-Russian separatists stand at the site of a Malaysia Airlines Boeing 777 plane crash near the settlement of Grabovo in the Donetsk region, July 17, 2014.   REUTERS-Maxim Zmeyev
Πηγή: Reuters

Λίγη ώρα αργότερα, οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν μέσω διάφορων ιστότοπων πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας, σενάριο που πλέον εκ των πραγμάτων διαψεύδεται.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ διεμήνυσε πως αν αποδειχτεί πως πρόκειται για κατάρριψη τότε οι υπεύθυνοι «πρέπει να οδηγηθούν γρήγορα ενώπιον της Δικαιοσύνης». Προσέθεσε πως το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν διακοπεί η επαφή μαζί του.

Το σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος είναι μέτωπο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τακτικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Αρκετά στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί στην ανατολική Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ