Το όραμα για μία «πρωτοπόρο νέα Τουρκία» ξεδίπλωσε ο Ερντογάν

Το όραμά του για μία «πρωτοπόρο νέα Τουρκία» εξέθεσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευμένος πως αν εκλεγεί θα θεμελιώσει μία ισχυρή προεδρία, θα προχωρήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος και θα συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς ζωντανεύει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ.

«Η νέα Τουρκία είναι μία ώριμη, ανεπτυγμένη και ισχυρή Τουρκία. Η νέα Τουρκία θα υπηρετήσει καλύτερη τη διεθνή ειρήνη [...] Η νέα Τουρκία θα είναι σπουδαία και πρωτοπόρος», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε μία παθιασμένη ομιλία.

«Η παλιά Τουρκία ανήκει στο παρελθόν πλέον. Οι πύλες τις παλιάς Τουρκίας είναι κλειστές. Η βούληση του λαού για αλλαγή έχει βρει τη φωνή της», δήλωσε ο 60χρονος Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε επίσης πως ως πρόεδρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του κουρδικού ζητήματος, λίγες ώρες αφότου οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πετρελαιοπηγές στην περιοχή της πόλης Κιρκούκ, την οποία έχουν ήδη καταλάβει, ενισχύοντας έτσι την πιθανή οικονομική τους ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει ήδη συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τον ημιαυτόνομο κουρδικό θύλακα του Ιράκ, προκαλώντας την οργή της Βαγδάτης.

Ο κ. Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να ενισχύσει την τουρκική προεδρία, δίνοντάς της εκτελεστικές αρμοδιότητες μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα κερδίσει τις εκλογές του Αυγούστου, πιθανώς από τον πρώτο γύρο, κερδίζοντας πάνω από το 50% της λαϊκής ψήφου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ