Τέλος η εκεχειρία στην Ουκρανία – Ποροσένκο: Θα ελευθερώσουμε τη γη μας

Τον τερματισμό της μονομερούς παύσης πυρός στην ανατολική Ουκρανία και τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, λίγες ώρες μετά την προγραμματισμένη εκπνοή της βραχύβιας εκεχειρίας, στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας.

«Θα επιτεθούμε και θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παρατείνουμε την εκεχειρία είναι η απάντησή μας σε τρομοκράτες, αντάρτες και ληστές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Προσέθεσε όμως πως ο Κίεβο είναι έτοιμο να διατάξει νέα κατάπαυση του πυρός «ανά πάσα στιγμή», με την προϋπόθεση ότι «όλες οι πλευρές τηρούν τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου» που έχει προτείνει ο ίδιος. «Η ειρήνη είναι, ήταν και θα είναι ο στόχος μου. Μόνο τα όργανα για την επίτευξή της αλλάζουν», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος απέδωσε την αποτυχία της εκεχειρίας στις «εγκληματικές ενέργειες» των ένοπλων αυτονομιστών, κατηγορώντας τους αντάρτες πως παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός «περισσότερες από 100 φορές». 

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών διήρκεσε μόλις 10 ημέρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικά 27 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια μετά την έναρξη της εκεχειρίας, στις 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine, οι τακτικές δυνάμεις βομβάρδισαν με όλμους την πόλη του Κραματόρσκ, στην επαρχία του Ντόνετσκ.

Η επανέναρξη των συγκρούσεων έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ποροσένκο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Μετά τις επαφές της Δευτέρας, το Παρίσι ανακοίνωσε πως Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη διμερούς εκεχειρίας.

Μιλώντας νωρίτερα στους πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τονίσει την ανάγκη παράτασης της εκεχειρίας και έναρξης σε βάθος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία πως θα προβεί στην επιβολή νέων κυρώσεων σε περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες έως και τη Δευτέρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ