Μάχες αφγανικού στρατού με ταλιμπάν για τον έλεγχο της Χελμάντ

Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις επιχειρήσεις τους στη Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, μια επαρχία η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής, από την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν μόλις τον Μάιο.

Η μάχη για τη Χελμάντ εντάσσεται σε μια γενικότερη εικόνα επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν, που βρίσκονταν στην εξουσία από το 1996 ως το 2011, θέλουν να εγκαθιδρύσουν εκ νέου ένα Ισλαμικό Κράτος.

Η επίθεση των Ταλιμπάν ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες, όταν περίπου 1.000 μαχητές επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε διάσπαρτα αστυνομικά φυλάκια σε όλη την περιοχή, προφανώς παίρνοντας θάρρος από την αποχώρηση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αν και είναι δύσκολο για τις αρχές να εξακριβώσουν τον αριθμό των θυμάτων, εκτιμάται ότι περίπου 50 αστυνομικοί, στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ως τώρα.

Αν και οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες διαθέτουν ακόμη αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, αντέχουν μέχρι τώρα φέτος, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την δράση των Ταλιμπάν μόνες τους αφού το μεγαλύτερο μέρος των μάχιμων ξένων στρατευμάτων αποχωρήσει περί τα τέλη του 2014.

Στη Χελμάντ παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα οπίου του Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η ετήσια παραγωγή αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο περίπου το 2013.

Η περσινή αυξημένη συγκομιδή οπιοπαπαρούνας παρείχε οικονομική ενίσχυση στους αντάρτες των οποίων τα προπύργια βρίσκονται στο νότο, αλλά και σε δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος, ορισμένα εκ των οποίων μεταφέρουν όπιο και ηρωίνη μέσω της οδού που περνάει από το Ιράν.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μάχη στην επαρχία Χελμάντ μοιάζει να κλίνει υπέρ των αφγανικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν ανακτήσει αυτή την εβδομάδα τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Σανγκίν, όπου βρίσκεται και ο βασικός δρόμος μεταφοράς του οπίου προς τη Δύση.

Η άποψη αμφισβητείται όμως από ντόπιους που αναφέρουν ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν εξακολουθούν να επιτίθενται κατά του στρατού και της αστυνομίας έχοντας κρυφά ορμητήρια στα χωριά.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ