Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία

H Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που θέλουν την προσέγγιση με τη δυτική Ευρώπη παρά τις πιέσεις της Ρωσίας.

"Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό σας, σήμερα περισσότερο από ποτέ", δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συμφωνία υπογράφηκε επίσημα στις Βρυξέλλες από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τους πρωθυπουργούς της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και της Μολδαβίας Γιούρι Λεάνκα.

"Τί μεγάλη ημέρα! Ίσως η σημαντικότερη για τη χώρα μου μετά την ανεξαρτησία" το 1991, δήλωσε ο Ποροσένκο. "Ιστορικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε "όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας".

Ο Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι "τίποτε στη συμφωνία, δεν θίγει τη Ρωσία". "Η συμφωνία είναι θετική, δεν είναι αρνητική για κανέναν", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ποροσένκο υπέγραψε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αυτό που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και έχει στόχο κυρίως την κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους των τελωνειακών φραγμών μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών της ΕΕ. Το πρώτο μέρος, που αφορά τις πολιτικές σχέσεις, είχε υπογραφεί τον Μάρτιο από τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η υπογραφή της συμφωνίας είχε προβλεφθεί αρχικά για το Νοέμβριο του 2013, πριν ο τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάνει στροφή 180 μοιρών, προτιμώντας να στραφεί στη Ρωσία για να λάβει οικονομική βοήθεια. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην πτώση του και μετά ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία σύνδεσης, πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ, επικεντρώνεται στην ευρεία συνεργασία με αντάλλαγματα εκ μέρους των τριών χωρών δεσμεύσεις για το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αντίδραση της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πάρει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της, εφόσον αυτή επηρεασθεί αρνητικά από την υπογραφή συμφωνιών από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν προειδοποίησε επίσης πως οι συμφωνίες οικονομικής σύνδεσης με την ΕΕ θα έχουν "σοβαρές συνέπειες".

"Η σύναψη μιας τόσο σοβαρής συμφωνίας επαφίεται ασφαλώς στην κυριαρχία κάθε κράτους", δήλωσε ο Καράσιν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. "Οι συνέπειες της συμφωνίας που υπογράφηκε από την Ουκρανία και τον Μόλδοβα θα είναι αναμφίβολα σοβαρές", πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr