Αθώα η Μπρουκς, ένοχος ο Κόουλσον για τις παρακολουθήσεις στη Βρετανία

Αθώα για όλες τις κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί σε σχέση με το σκάνδαλο της υποκλοπής φωνητικών μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα διασημοτήτων και ανυποψίαστων πολιτών έκρινε την πρώην διευθύντρια της εφημερίδας News of the World Ρεμπέκα Μπρουκς το βρετανικό ένορκο δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση τις τελευταίες 138 ημέρες.

Αντίθετα, οι 11 ένορκοι έκριναν ένοχο για την κατηγορία της συνομωσίας για υποκλοπή τηλεφωνικών μηνυμάτων τον Άντι Κούλσον, πρώην αρχισυντάκτη της ίδιας εφημερίδας και μετέπειτα διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του πρωθυπουργού Κάμερον. Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν την περίοδο 2000-2006. Η ετυμηγορία σημαίνει ότι ο κ. Κούλσον, που αρνείται τις κατηγορίες, είναι αντιμέτωπος με την προοπτική φυλάκισης.

Τηρώντας τη δέσμευση που είχε δώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν είχαν απαγγελθεί οι κατηγορίες, ο Ντέιβιντ Κάμερον απολογήθηκε δημοσίως για την απόφασή του να εμπιστευθεί στον κ. Κούλσον μετά την αποχώρηση του καταδικασθέντος δημοσιογράφου από τη News of the World τον σχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής του ιδίου ως αρχηγού της αντιπολίτευσης και έπειτα της κυβέρνησης.

«Λυπούμαι εξαιρετικά που τον προσέλαβα. Ήταν λανθασμένη απόφαση. Έδωσα σε κάποιον μία δεύτερη ευκαιρία και αποδείχθηκε ότι ήταν κακή απόφαση», δήλωσε ο κ. Κάμερον. Όπως πρόσθεσε, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της πρόσληψης Κούλσον, παραδεχόμενος ότι είχε βασιστεί στις διαβεβαιώσεις του συνεργάτη του πως δεν είχε ανάμιξη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δράττοντας την ευκαιρία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για το γεγονός ότι «έβαλε έναν εγκληματία στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Η κα Μπρουκς, δεξί χέρι του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, εγκατέλειψε τη δικαστική αίθουσα μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας εμφανώς συγκινημένη, ψελλίζοντας ευχαριστώ προς τους ενόρκους. Αντιμετώπιζε κατηγορίες συνωμοσίας για την υποκλοπή τηλεφωνικών μηνυμάτων, συνωμοσίας για χρηματισμό δημοσίων αξιωματούχων και συνωμοσία με σκοπό την παρακώλυση της δικαιοσύνης μέσω απόκρυψης αποδεικτικών στοιχείων.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης ο σύζυγος και η πρώην ιδιαίτερη γραμματέας της Ρεμπέκα Μπρουκς, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της συνωμοσίας για παρακώλυση της δικαιοσύνης. Από τις κατηγορίες σε βάρος τους απαλλάχθηκαν επίσης ο επικεφαλής ασφαλείας του ομίλου News International και ένας ακόμα πρώην αρχισυντάκτης της News of the World.

Εκκρεμούν ακόμα οι ετυμηγορίες για δύο κατηγορίες χρηματισμού αξιωματούχων για απόκτηση τηλεφωνικών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας σε βάρος του κ. Κούλσον και του βασιλικού συντάκτη της News of the World Κλάιβ Γκούντμαν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων ο ερωτικός δεσμός της Ρεμπέκα Μπρουκς με τον Άντι Κούλσον και η στενή σχέση της κας Μπρουκς με τον κ. Κάμερον και τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο