Για τα σεξιστικά του σχόλια ζήτησε δημόσια συγγνώμη, υποκλίθηκε και παραιτήθηκε

Δημοτικός σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας, ο οποίος προσέβαλε με σεξιστικά σχόλια γυναίκα συνάδελφό του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο την περασμένη εβδομάδα, ομολόγησε σήμερα την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αγιάκα Σιομούρα, 35 ετών, αναλύθηκε σε δάκρυα κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πολιτική αρωγής των νεαρών μητέρων, όταν καθώς αναφερόταν στα προγράμματα αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, ακούσθηκαν υβριστικά σχόλια από την πτέρυγα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Σίνζο Αμπε.

"Αντε πήγαινε να παντρευτείς", "δεν μπορείς να μείνεις έγκυος;", ακούσθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Σήμερα, και λίγη ώρα μετά την έκδοση ανακοίνωσης από το κυβερνών κόμμα, ο δημοτικός σύμβουλος Ακιχίρο Σουζούκι παραδέχθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πρόσβαλε τη συνάδελφό του για το γεγονός ότι είναι ακόμη ανύπαντρη, αρνούμενος ωστόσο το σχόλιο περί μητρότητας.

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος συναντήθηκε με την Αγιάκα Σιομούρα για να τής ζητήσει συγγνώμη και υποκλίθηκε μπροστά της και μπροστά στις κάμερες και τα φλάς των φωτογράφων.
Η δημοτική σύμβουλος δήλωσε ότι αισθάνεται κάπως ανακουφισμένη, προσθέτοντας ότι περιμένει και από τους άλλους που συμμετείχαν στα προσβλητικά σχόλια να το παραδεχθούν.

"Ζήτησε συγγνώμη και προσφέρθηκε να εγκαταλείψει την ομάδα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, πράγμα που αποδεχθήκαμε αμέσως", δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος για το Τόκιο Οσάμου Γιοσιουάρα.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο τόσο στην ιαπωνική πολιτική σκηνή, όσο και στο Διαδίκτυο.
Η σελίδα του Σουζούκι στο Facebook πλημμύρισε από διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για την παραίτησή του.

H υπόθεση έρχεται σε μία στιγμή όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε ετοιμάζεται να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών σε μία κοινωνία όπου είναι ακόμη βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες όπου το πσοσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι πολύ χαμηλό. Μεγάλος αριθμός γυναικών δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας ελλείψει βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ όσες μητέρες απασχολούνται παραμένουν εγκλωβισμένες στα χαμηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας.

Πολλές νέες μητέρες εγκαταλείπουν την εργασία τους μόλις αποκτήσουν το πρώτο παιδί. Οσες δεν έχουν παιδί, καθυστερούν την απόφαση φοβούμενες μήπως χάσουν την εργασία τους.
Κατά συνέπεια, στην Ιαπωνία ο δείκτης γεννητικότητας βρίσκεται ανάμεσα στο 1,3 και το 1,4 και η χώρα απειλείται από τη γήρανση και τη μείωση του πληθυσμού.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα φθάσει τα 87 εκατομμύρια κατοίκους το 2060, από 127 εκατομμύρια σήμερα.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στα ηγετικά πόστα είναι πολύ χαμηλή και φθάνει το 11% στον ιδιωτικό τομέα , ενώ στον δημόσιο τομέα είναι ακόμη χαμηλότερη.
Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική ζωή. Στο 127μελές δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο, μόλις 25 έδρες έχουν καταληφθεί από γυναίκες, ενώ επί των 722 βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου, μόνο οι 78 είναι γυναίκες.
Πηγή: skai.gr