Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η διαιώνιση της υπόθεσης δεν ευνοεί κανέναν και πως η ίδια στηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Μετά από αυτό, σήμανε συναγερμός στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν πως το χρονικό περιθώριο των δέκα ημερών που απομένει έως την επόμενη Σύνοδο, είναι ασφυκτικό ώστε να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες συμμαχίες για την αποτροπή μιας ήδη δρομολογούμενης εξέλιξης.
Η σκλήρυνση της θέσης της γερμανίδας Καγκελαρίου προήλθε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, από την πίεση που η ίδια ομολογεί πως δέχεται από το πολιτικό σύστημα της χώρας της να στηρίξει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρόλο που προσωπικά η ίδια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των FT, θα ήθελε στη θέση του Προέδρου κάποιον άλλον.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ο Ντέιβιντ Κάμερον θα δεχθεί ένα σοβαρό προσωπικό πλήγμα και θα αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα του για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, επισημαίνουν κύκλοι της πρωθυπουργίας. Όπως δε τόνισε Βρετανός Πρέσβης στην ΕΕ, σε συνάντηση ομολόγων του ο μόνος που θα επωφεληθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ.
Γνώστες των διαδικασιών και της μυστικής διπλωματίας της Κοινότητας επιμένουν ότι στο τέλος ούτε ο κ. Κάμερον θα αφεθεί μετέωρος. Ήδη, σύμφωνα με βρετανική πηγή, παρά την δημόσια αντιδικία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε μια διαδικασία προσέγγισης με την Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενδεχόμενο που εξετάζει το επιτελείο του Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή: Deutche Welle - Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.