Κονγκό: Απόδραση 301 κρατουμένων, τουλάχιστον 2 νεκροί

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της απόδρασης 301 κρατουμένων από τις κεντρικές φυλακές της Μπουκάβου, μιας μεγάλης πόλης στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή της αστυνομίας.

«Μόλις ολοκληρώσαμε την καταμέτρηση: Συνολικά 301 κρατούμενοι απέδρασαν, όμως οι 35 εξ αυτών έχουν συλληφθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός της αστυνομίας που πρόσκειται στις έρευνες και δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Κάτοικοι της περιοχής κοντά στις φυλακές του Μπουκάβου, της πρωτεύουσας της επαρχίας Νότιο Κίβου, είπαν ότι από τις 05:30 το πρωί τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) αντηχούσαν πυροβολισμοί μέσα και γύρω από τη φυλακή. Γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) οι κρατούμενοι κατάφεραν να σπρώξουν και να ανοίξουν την κεντρική πύλη» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο αξιωματικός επίσης εξήγησε ότι οι κρατούμενοι απέδρασαν αφού πρώτα αφόπλισαν τους δεσμοφύλακες.

«Τους άρπαξαν τα όπλα και κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα της φυλακής» διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρτέσιος Εμπόνγκε, ο πρόεδρος της Κοινωνίας των Πολιτών του Νότιου Κίβου (μιας οργάνωσης-ομπρέλας διαφόρων ενώσεων, ΜΚΟ και συνδικάτων), τόνισε πως υπάρχουν «τουλάχιστον 1600 κρατούμενοι σε αυτή τη φυλακή, την οποία επισκεπτόμαστε συχνά».

Το πρωί, η απόδραση δυσχέρανε την καθημερινότητα των κατοίκων στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην φυλακή, καθώς στην περιοχή αναπτύχθηκαν μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Την ώρα που τα παιδιά προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους, το να ξυπνήσουν από τους πυροβολισμούς, είναι ένα γεγονός που μας ανησυχεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δάσκαλος που πήγαινε στο εξεταστικό κέντρο για το δημοτικό σχολείο, όπου οι μαθητές έδιναν σήμερα εξετάσεις.

Έχουν καταγραφεί δύο μαζικές αποδράσεις κρατουμένων στη χώρα τα τελευταία χρόνια: μία το Νοέμβριο του 2012, όταν πάνω από 1000 κρατούμενοι, περιλαμβανομένων επικίνδυνων εγκληματιών σύμφωνα με τις αρχές, απέδρασαν από τις φυλακές της Γκόμα. Και άλλη μία το Σεπτέμβριο του 2011 στο Λουμπούμπασι, απ’ όπου απέδρασαν επίσης περίπου 1000 κρατούμενοι.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ