Κλείσιμο

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία - Τουλάχιστον 5 νεκροί στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σήμερα όταν φιλορώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο των ουκρανών συνοριοφυλάκων στην πόλη Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Περίπου 500 μαχητές εξακολουθούν να βάλλουν εναντίον του κτιρίου με όλμους, πολυβόλα και αυτόματα όπλα, επεσήμανε η υπηρεσία των ουκρανών συνοριοφυλάκων, η οποία κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι κρύβονται στα γειτονικά κτίρια και τις ταράτσες και χρησιμοποιούν πολίτες για «ανθρώπινες ασπίδες».

Οι συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 7 μέλη τους έχουν τραυματιστεί, ενώ πρόσθεσαν ότι 5 αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί και 8 έχουν τραυματιστεί.

Ένας εκπρόσωπος των φιλορώσων ανταρτών επιβεβαίωσε μόνο ότι ένας μαχητής έχει τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Η επαρχία Λουχάνσκ βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνοριοφύλακες έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές με μαχητές που προσπαθούν να περάσουν από τη γειτονική χώρα στην Ουκρανία.

Νέες συγκρούσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ.

Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην οποία συμμετείχε το πυροβολικό και ελικόπτερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΗΠΑ: «Αποδείξεις» ότι η Ρωσία επιτρέπει σε «μαχητές» να περνούν στην Ουκρανία


Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να επιτρέπει σε "μαχητές" να περνούν στην Ουκρανία.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν «αποδείξεις».

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όπλων, πόρων και μαχητών μέσω των συνόρων της» με την Ουκρανία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου σε ομιλία του από την Ουάσινγκτον.

«Οι προθέσεις του (ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Λιου.

Ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία επέτρεψαν να αποδυναμωθεί η ρωσική οικονομία και να «αποθαρρυνθεί» η Μόσχα να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Η ρωσική οικονομία αποκόπτεται ολοένα και περισσότερο από το διεθνές οικονομικό σύστημα», επεσήμανε ο Λιου, προσθέτοντας ότι οι «παράπλευρες απώλειες» για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ήταν «περιορισμένες».
Πηγή: skai.gr