Συμφωνία Φατάχ και Χαμάς για πρωθυπουργό εθνικής ενότητας

Στο όνομα του Ραμί Χαμντάλαχ για τη θέση του πρωθυπουργού της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Έχουμε συμφωνήσει επισήμως ότι ο Ραμί Χαμντάλαχ θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι .«Συμφωνήσαμε, επίσης, σε ορισμένους υπουργούς και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για τον πλήρη σχηματισμό της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Προσέθεσε πως την Τρίτη θα γίνει η «τελική συνάντηση για να συμφωνήσουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

Η Χαμάς έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η Φατάχ του κ. Αμπάς κυβερνά το μεγαλύτερο της Δυτικής Όχθης.

Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα στο σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας από το τέλος του Μαΐου, με στόχο τη διενέργεια εθνικών εκλογών έως τον προσεχή Νοέμβριο.

Η συμφωνία Φατάχ-Χαμάς, που εντάσσεται στο πλαίσιο των παλαιστινιακών προσπαθειών για μεγαλύτερη αναγνώριση του δικαιώματός τους να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο