Συντριπτική νίκη Ποροσένκο στην Ουκρανία

Συντριπτική νίκη του δισεκατομμυριούχου σοκολατοβιομήχανου Πέτρο Ποροσένκο δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Με καταμετρημένο το 30%, ο 48χρονος Ποροσένκο καταλαμβάνει το 54% των ψήφων, ενώ δεύτερη, με τεράστια διαφορά, αποσπώντας μόλις το 13%, βρίσκεται η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Αν το τελικό ποσοστό του κ. Ποροσένκο παραμένει άνω του 50% τότε θα κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο. Διαφορετικά, τυπικά προβλέπεται δεύτερος γύρος στις 15 Ιουνίου.

Ωστόσο, δεδομένης της τεράστιας διαφοράς που χωρίζει τους δύο υποψήφιους, η κ. Τιμοσένκο έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να παραιτηθεί από την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, γεγονός που διασφαλίζει την επικράτηση του 48χρονου μεγαλοβιομήχανου.

Από τα τέλη του 2013 ο δισεκατομμυριούχος Ποροσένκο είναι ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, έχει επίσης δηλώσει πως επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με τους ρωσόφωνους των ανατολικών περιοχών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης ευρύτατων αποκεντρωμένων εξουσιών στις επαρχίες.

Σε εθνικό επίπεδο η συμμετοχή στις εκλογές υπολογίζεται περίπου στο 60%.

Παρά ταύτα, λιγότερα από το 20% των εκλογικών τμημάτων λειτούργησαν στις ανατολικές επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου στις 11 Μαΐου ρωσόφιλοι αυτονομιστές οργάνωσαν δημοψηφίσματα ανεξαρτητοποίησης από το Κίεβο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ