Την Κυριακή η συνάντηση Βαρθολομαίου – Πάπα Φραγκίσκου

Την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών της ορθόδοξης και της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και γίνεται με την ευκαιρία της 50ης επετείου της ιστορικής συνάντησης των προκατόχων τους, Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και Πάπα Παύλου Στ' στους Άγιους Τόπους.

Στα σημεία της πόλης που θα βρεθούν οι δύο προκαθήμενοι κυματίζουν σημαίες του Ισραήλ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Βατικανού και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης, σε κεντρικά σημεία έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η αστυνομία του Ισραήλ λαμβάνει δρακόντεια μέτρα για την ασφάλεια των δύο θρησκευτικών ηγετών. Την Κυριακή θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

Oι δύο προκαθήμενοι θα ανέλθουν στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου, όπου θα δεχθούν τις ευχές των πιστών και θα τους δώσουν την ευλογία τους.

Η επικείμενη συνάντηση πραγματοποιείται μετά από εισήγηση, τον Μάρτιο του 2013 στη Ρώμη, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον νεοεκλεγέντα τότε Πάπα Φραγκίσκο.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στους Αγίους Τόπους αναφερόμενος στην αυριανή και μεθαυριανή συνάντηση του στα Ιεροσόλυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο, επεσήμανε ότι έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία για να συμμεριστούν την αγωνία, την μοναξιά και την ανασφάλεια της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι με τον Πάπα επιθυμούν να δώσουν «μια νέα πνοή ζωής στην αποτελμάτωση, (που) έχει οδηγήσει η σύγχρονη ακαταστασία και η κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος της ελευθερίας της ανθρωπότητας».

Σκοπός μας, συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, είναι να δώσουμε νέα ώθηση στην προσπάθεια για «την αποκατάσταση της οντολογικής ενότητας και όχι μιας επίπλαστης ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού, ώστε έτσι να προχωρήσουμε στο κατ΄ εικόνα και ομοίωση για το οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος». Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η παρακαταθήκη των προκατόχων τους Αθηναγόρα και Παύλου Στ’ ,οι οποίοι συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα πριν από 50 χρόνια.

Ο πάπας Φραγκίσκος φτάνει στην Ιορδανία απ΄όπου και ξεκινά την τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί επίσης τη Βηθλεέμ, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή το πρωί ο Πάπας με ελικόπτερο θα μεταβεί στη Βηθλεέμ, κάνοντας μια εξάωρη επίσκεψη.

Εκεί, σύμφωνα με συνεργάτες του θα υπογραμμίσει την πεποίθησή του ότι οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να συμβιώσουν στην περιοχή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνοδεύεται από έναν ραβίνο και έναν ιμάμη, γνωστοί του από την Αργεντινή.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ