Ο Άσαντ και οι άλλοι (δύο) για την προεδρία της Συρίας

Αντιμέτωπος με μόλις δύο ανθυποψηφίους θα βρεθεί τελικά ο Μπασάρ αλ-Άσαντ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Συρίας, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις αιτήσεις άλλων επίδοξων υποψηφίων.

Ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές της προεδρίας δεν βρίσκεται κανένας εκ των αυτοεξόριστων πολιτικών ηγετών της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι το Σύνταγμα απαιτεί οι υποψήφιοι να είναι κάτοικοι Συρίας επί τουλάχιστον 10 συναπτά έτη.

Παράλληλα, το Σύνταγμα προβλέπει πως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να στηρίζεται από 35 μέλη της Βουλής, η οποία ελέγχεται από τον Άσαντ, γεγονός που ουσιαστικά «πνίγει» κάθε πιθανότητα αντικυβερνητικών υποψηφιοτήτων.

Ο κ. Άσαντ αναμένεται να κερδίσει με μεγάλη ευκολία τις εκλογές της 3 Ιουνίου, εξασφαλίζοντας την τρίτη διαδοχική 7ετή θητεία του στην προεδρία της εμπόλεμης χώρας.

Αντίπαλοι του κ. Άσαντ θα είναι οι Χασάν Αμπντάλα αλ-Νούρι και ο βουλευτής Μάχερ Αμπντέλ-Χαφίζ Χατζάρ.

Η Δύση έχει επικρίνει την απόφαση της Δαμασκού να προχωρήσει σε εκλογές εν μέσω του εμφυλίου που αιματοκυλά τη Συρία από τον Μάρτιο του 2011.

Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του εμφυλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ως πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ