«Απόλυτη άρνηση» της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, απαντά η Αρμενία σε Ερντογάν

Σφοδρή κριτική κατά της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε πως επιμένει στην «απόλυτη άρνηση» της γενοκτονίας των Αρμενίων στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζχ Σαρκισιάν, απορρίπτοντας τα ιστορικά πρώτα συλλυπητήρια που εξέφρασε την Τετάρτη ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η γενοκτονία των Αρμενίων [...] είναι ζωντανή όσο ο διάδοχος της Οθωμανικής Τουρκίας συνεχίζει την πολιτική της απόλυτης άρνησης», σχολίασε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο κ. Σαρκισιάν.

«Η άρνηση ενός εγκλήματος συνιστά ευθεία συνέχιση του ίδιου αυτού εγκλήματος. Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων στο μέλλον», προσέθεσε ο αρμένιος ηγέτης.

Οι δηλώσεις Σαρκισιάν δεν αναγνώρισαν σε κανένα σημείο το άνοιγμα που έκανε την Τρίτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, όταν χαρακτήρισε «κοινό πόνο» Τούρκων και Αρμενίων τις σφαγές που έλαβαν χώρα μεταξύ 1915 και 1917, επί Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων, με τη δήλωση Ερντογάν να συνιστά την πρώτη φορά που τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη λύπη του και συλλυπητήρια για το έγκλημα.

«Είναι ένα ανθρώπινο καθήκον να καταλάβουμε και να συμμεριστούμε τη βούληση των Αρμενίων να μνημονεύουν τα βάσανα που πέρασαν εκείνη την εποχή», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η τουρκική πρωθυπουργία.

«Επιθυμούμε οι Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στις συνθήκες των αρχών του 20ου αιώνα να αναπαύονται εν ειρήνη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα εγγόνια τους», προστίθεται στο κείμενο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ