Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

Όλο και μεγαλύτερη «δύναμη» φέρεται να αποκτά το όνομα του νυν υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη διαδοχή του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Η ενίσχυση του σεναρίου που θέλει τον κ. Νταβούτογλου στον πρωθυπουργικό θώκο έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ πως δεν έχει «οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο για το μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες».

Παράλληλα, ο κ. Γκιούλ απέρριψε το μοντέλο Πούτιν-Μεντβέντεφ για εναλλαγή μεταξύ προεδρίας και πρωθυπουργίας, ως μη κατάλληλο για μία δημοκρατία.

Άλλος πιθανός «δελφίνος», σύμφωνα με τη Hurriyet, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν.

Πέραν των Νταβούτογλου και Μπαμπατσάν, ονόματα που ακούγονται για την πρωθυπουργία είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς και ο βουλευτής του κυβερνώντος AKP Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιδιώξει μία νέα θητεία στην πρωθυπουργία, αλλά θα επιζητήσει τη θέση του προέδρου της χώρας, αξίωμα στο οποίο επιθυμεί να προσδώσει μεγαλύτερες εκτελεστικές εξουσίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ