Άστον: Κυρώσεις σε βάρος 21 αξιωματούχων, συνθήκη με Ουκρανία στις 21 Μαρτίου

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων που θεωρούνται «υπεύθυνοι για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και αυτοκυριαρχίας» της Ουκρανίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, στον απόηχο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Κυρώσεις σε βάρος 11 προσώπων ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ.

Η κ. Άστον δεν αποκάλυψε τα ονοματεπώνυμα των 21 προσώπων-στόχων, αποσαφήνισε ωστόσο πως θα δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας.

Άγνωστο παραμένει εάν τα πρόσωπα-στόχοι ανήκουν στα υψηλά κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας, με πληροφορίες της Wall Street Journal ωστόσο να αναφέρουν πως στη λίστα δεν περιλαμβάνονται στενοί συνεργάτες του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, η κ. Άστον γνωστοποίησε πως η Ε.Ε. θα υπογράψει τους πολιτικούς όρους της περίφημης συνθήκης σύνδεσης με την Ουκρανία στις 21 Μαρτίου. Η άρνηση του αποπεμφθέντος ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει την εν λόγω συνθήκη στα τέλη Νοεμβρίου ήταν η αφορμή που προκάλεσε κύμα αιματηρών διαδηλώσεων στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, και τελικά την εκδίωξή του από την εξουσία στις 22 Φεβρουαρίου.

Η κ. Άστον κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, και να εμπλακεί σε διάλογο με τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του «αποκαλούμενου δημοψηφίσματος», που ενέκρινε προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και προειδοποίησε τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ