Κλείσιμο

Σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Ουκρανία – διαρρηγνύει σχέσεις με Μόσχα

Νομοσχέδιο με το οποίο η Ουκρανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, καταγγέλλει τις ουκρανορωσικές συνθήκες, κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις και υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κατατέθηκε προς συζήτηση στη γραμματεία του κοινοβουλίου της Ουκρανίας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας στο δημοψήφισμα. 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των συνθηκών που καταγγέλλονται είναι και η συμφωνία για την παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην χερσόνησο της Κριμαίας έως το 2042, κάτι που είναι βέβαιο ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αποδεχθεί. 

Το επίμαχο σχέδιο νόμου θέτει επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού, προχωρά στην κινητοποίηση των ουκρανών υπηκόων για επιστράτευση και δημιουργεί μονάδες πολιτοφυλακής.

Με το νομοσχέδιο καλούνται επίσης οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή υλική και τεχνική βοήθεια με τη μορφή σύγχρονου στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμών, να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ρωσική Ομοσπονδία και να επιβάλουν περιορισμούς στο καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων.

Διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση για το ζήτημα της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία πρόκειται να απευθύνει την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της απηύθυνε από την πλευρά της η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κριμαίας. 

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ