Κλείσιμο

Άστον: Η ΕΕ να απαντήσει με κυρώσεις στο παράνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κυρώσεις στο παράνομο "αποκαλούμενο δημοψήφισμα" στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου συναντώνται εκτάκτως σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όπου, σύμφωνα με δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα συμφωνήσουν στο πάγωμα των οικονομικών πόρων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

Το δημοψήφισμα είναι "παράνομο σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", δήλωσε η Άστον και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να μένεις αμέτοχος και να επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση".

"Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης", είπε η Άστον.

Η ΕΕ προσπαθεί να στείλει "όσο πιο ισχυρά μηνύματα γίνεται" στη Ρωσία "για να διασφαλίσει ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης", δήλωσε η Άστον και τόνισε ότι "η Ουκρανία χρειάζεται και επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία -το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ και για τον υπόλοιπο κόσμο".

«Θα συμφωνήσουμε σίγουρα σε κυρώσεις»

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο BBC είπε: "θα συμφωνήσουμε σήμερα, είμαι σίγουρος, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε κάποιες κυρώσεις, κάποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κάποιες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν άτομα στη Ρωσία. Θα καταλήξουμε μετά τη συνάντηση στα πρόσωπα αυτά. Η συνάντηση πρέπει να εξετάσει αυτή τη λίστα, μπορεί να τροποποιηθεί", δήλωσε ο Χέιγκ.

Ερωτηθείς αν η κρίση σηματοδοτεί την κήρυξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο Χέιγκ απάντησε: "Δεν θα το περιέγραφα ως έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά σίγουρα αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στις επόμενες μέρες".
Πηγή: skai.gr