Ομπάμα προς Πούτιν μετά το δημοψήφισμα: Θα επιβάλουμε κυρώσεις

Με κυρώσεις απείλησε εκ νέου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν σε ποσοστό 95,7% την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, για την διπλωματική επίλυση της κρίση ο ρωσικός στρατός θα πρέπει προηγουμένως να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία.

Σύννομο και συμβατό με το διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία ο ρώσος πρόεδρος απαντώντας στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.



"Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τις υπάρχουσες διαφορές στην αξιολόγηση της κατάστασης στην Ουκρανία, θα πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα" πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

“Έχουν περάσει σε αυτόν τον αιώνα οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης” ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία ο Λευκός Οίκος προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Η Ουάσιγκτον σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα χαρακτήρισε τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία ως επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές."Το δημοψήφισμα είναι αντίθετο στο ουκρανικό σύνταγμα και η διεθνής κοινότητα δεν θα το αναγνωρίσει" διαμηνύει.

"Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της Κριμαίας ερήμην της Ουκρανικής κυβέρνησης. Περαιτέρω, η ουκρανική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της για παροχή διευρυμένης αυτονομίας στην Κριμαία στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαρτίου..." προστίθεται στη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι αντί για την αποδοχή των προτάσεων για την παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία, προχώρησε σε κλιμάκωση της στρατιωτικής της παρέμβασης και ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις γνωστοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

Tο δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και η Ρωσία θα το σεβαστεί διεμήνυσε στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνική επικοινωνίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε σήμερα Δευτέρα την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία χωρίς νομική αξία, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και καλεί τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο της Ουκρανίας, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Τόκιο.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ