Κλείσιμο

Kριμαία: 93% υπέρ της ένωσης με Ρωσία στο δημοψήφισμα - πανηγυρισμοί στη Σεβαστούπολη

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία ψήφισε το 93% των πολιτών της Κριμαίας στο δημοψήφισμα, ενώ μόλις το 7% υπέρ μιας αυτόνομης Κριμαίας εντός της Ουκρανίας αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα έχιτ πολ. Οι κάλπες στην Κριμαία έκλεισαν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, και ώρα Ελλάδος), με το κλίμα στη Σεβαστούπολη να είναι πανηγυρικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιtar-Tass, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 80% σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και το 85% στη Σεβαστούπολη,

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία.



“Το δημοψήφισμά μας είναι τόσο διαφανές όσο οι κάλπες μας” δήλωσε ο προσωρινός δήμαρχος της  Κριμαίας Ντμίτρι Μπέλικ, προσθέτοντας ότι η Δευτέρα θα κηρυχθεί αργία στη Σεβαστούπολη. “Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος” είπε, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, πολίτες στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο διαδήλωναν στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας επίσης την ενσωμάτωση τους στη Ρωσία μέσω δημοψηφισμάτων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματισμοί.

“Έχουν περάσει σε αυτόν τον αιώνα οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθήσει απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης” αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία ο Λευκός Οίκος προειδοποιώντας με κυρώσεις.

Την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις γνωστοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

https://www.skai.gr/files/1/astelios/kosmos2/9h_51285561.jpg

Tο δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και η Ρωσία θα το σεβαστεί διεμήνυσε στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνική επικοινωνίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Έκκληση στους οπαδούς του να πάρουν τα όπλα εναντίον της Ρωσίας απηύθυνε την Κυριακή ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας, Ντμίτρι Γιάρος, απειλώντας να καταστρέψει ρωσικούς αγωγούς στην ουκρανική επικράτεια, αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση με τη Μόσχα για την ουκρανική κρίση.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ