Κλείσιμο

Ολάντ: Το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει καμία νομική αξία (upd)

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα Σάββατο πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που οργανώνεται στην Κριμαία, το οποίο χαρακτήρισε "ψευδοδημοψήφισμα", διαβεβαιώνοντας πως αν δεν υπάρξει "αποκλιμάκωση" στην Ουκρανία, θα υπάρξουν "κυρώσεις" της ΕΕ τη Δευτέρα εναντίον της Ρωσίας.

"Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο" και "γι΄αυτό η Γαλλία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος", εξήγησε ο Ολάντ.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε μία κλίμακα κυρώσεων", υπενθύμισε. "Θα γίνει λοιπόν χρήση αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα αυτών των κυρώσεων" απέναντι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως ορισμένες από αυτές αφορούν την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) και περιουσιακά στοιχεία.

"Εύχομαι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να υπάρξει μια ομάδα επαφής που θα μπορέσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", επέμεινε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, ο Ολάντ είπε πως οι κυρώσεις αυτές "συνδέονται με τη στρατιωτική συνεργασία" που αναφέρεται "στο τρίτο επίπεδο των κυρώσεων". "Είμαστε στο πρώτο", είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε ότι "μοιράζεται" την ιδέα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει νομική αξία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ