Χωρίς συμφωνία οι επαφές Κέρι-Λαβρόφ, μέρες πριν το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Χωρίς συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πολύωρη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, στην τελευταία ίσως επαφή τέτοιας βαρύτητας πριν το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

Κέρι: Καμία απόφαση Πούτιν πριν το δημοψήφισμα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Κριμαία πριν το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επαναβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του.

Ο κ. Κέρι επανέλαβε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση που η Μόσχα «δεν αλλάξει πορεία» έναντι της Ουκρανίας, αλλά τόνισε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων δε συνιστά μία απειλή της Δύσης κατά των «ιστορικών συμφερόντων» της Ρωσίας στην περιοχή, «που είναι σεβαστά», αλλά μία κίνηση για το σεβασμό των κανόνων που υπάρχουν για την επίλυση διαφορών.

«Κανένα από τα συμφέροντα [της Ρωσίας] δεν απειλείται. Ελπίζω πως ο κ. Πούτιν θα δει πως υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος» για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή, συμπλήρωσε ο κ. Κέρι.

Όσον αφορά τις ασκήσεις και τις τοποθετήσεις ρωσικών δυνάμεων κοντά στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, ο κ. Κέρι δήλωσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης όλων των στρατευμάτων από τη ζώνη των συνόρων όσο διαρκούν διπλωματικές επαφές.

Λαβρόφ: Δεν υπάρχει «κοινό όραμα»

Από την πλευρά του, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε μεν τις συνομιλίες «χρήσιμες» και «εποικοδομητικές», αλλά παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει «κοινό όραμα» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αναφορικά με την Ουκρανία.

Προσέθεσε πως η Μόσχα θα «σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας» στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Παρά ταύτα, επεδίωξε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Δύσης ότι το Κρεμλίνο έχει βλέψεις και για άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Μόσχα δε σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή.

Ερωτηθείς για το αν κατά τις επαφές τέθηκε το ενδεχόμενο Δυτικών κυρώσεων, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε πως δεν υπήρξαν «απειλές κατά τις Ρωσίας».

«Σας διαβεβαιώ πως οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές», προσέθεσε.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε τη στάση της Ρωσίας ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη του G7 έχουν διαμηνύσει πως δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρούν παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας.

Το NATO επίσης ανακοίνωσε πως θεωρεί άκυρο το «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» 

Η Δύση έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Μόσχας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ