Το Κίεβο κατηγορεί ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ κατά αναγνωριστικού αεροσκάφους

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους από ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού σήμερα, κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Σε μια ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε πέντε ημέρες, η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανέφερε πως το αεροσκάφος εκτελούσε περιπολία νωρίς το απόγευμα όταν «από μια θέση της ρωσικής συνοριοφρουράς κοντά στο Αρμιάνσκ υπήρξαν σφοδρά πυρά από ένα ΤΟΜΠ».

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο αυτό ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν το αεροσκάφος, που σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση ήταν άοπλο, υπέστη ζημιές.

Ουκρανός διοικητής απειλεί να ανοίξει πυρ κατά των Ρώσων

Ο διοικητής μιας ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας στο Μπελμπέκ της Κριμαίας, που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, κάλεσε σήμερα τους ιεραρχικά ανωτέρους του στο Κίεβο και ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο σημείο να διατάξει τους άνδρες του να ανοίξουν πυρ.

"Για να αποφύγουμε τις ένοπλες αντιπαραθέσεις, σας ζητώ να μας πείτε το συντομότερο δυνατόν τι πρέπει να κάνουν οι διοικητές στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή του προσωπικού και των μελών των οικογενειών μας" δήλωσε ο Γιούλι Μαμτσούρ σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

"Εάν δεν λάβετε απόφαση θα ενεργήσουμε με βάση το καταστατικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, φτάνοντας μέχρι και να ανοίξουμε πυρ", προειδοποίησε ο διοικητής.



Ο υπουργός Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης Ιχόρ Τένιουκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Μαμτσούρ και τον διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί "κατεπείγοντα μέτρα" για την υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους μέτρα είναι αυτά.

Κέρι: ΗΠΑ και ΕΕ θα πάρουν μέτρα κατά της Ρωσίας μετά το δημοψήφισμα

Εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής στην χερσόνησο της Κριμαίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσουν τη Δευτέρα με μια «σειρά σοβαρών βημάτων» κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που η Μόσχα επιβεβαίωνε τη συγκέντρωση δυνάμεων στα ρωσοουκρανικά σύνορα για τη διεξαγωγή "γυμνασίων". 

«Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία, καμία νομιμότητα» για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην Κριμαία «με την παρουσία 20.000 και πλέον στρατιωτών» σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2015.Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής «λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η λογική».

Διαβουλεύσεις Πούτιν με ρώσους αξιωματούχους



Τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα στελέχη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ας εξετάσουμε μαζί το πώς να χειριστούμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους φίλους μας στην Ουκρανία και με τους άλλους εταίρους μας στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η στάση του Κιέβου

Σημειώνεται ότι η ουκρανική βουλή απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για την προστασία των ουκρανικών εδαφών.

Από την πλευρά της, η βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε τη δημιουργία νέας εθνοφρουράς που αποτελείται από 60.000 άνδρες, προκειμένου να αναβαθμιστεί το αξιόμαχο του στρατεύματος έναντι της Ρωσίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ